Vrijwilligers gezocht

Post on 06 January 2017
Hits: 1940

Een goede buur…..

Buurtbemiddeling zoekt vrijwilligers
Als mensen met hun buren overhoop liggen kan dat vergaande gevolgen hebben. Voor de leefsituatie, maar ook voor het welbevinden en de gezondheid van de mensen in het conflict. Het landelijk initiatief buurtbemiddeling biedt in veel situaties een uitweg zonder dat er politie aan te pas hoeft te komen. Vanaf maart 2017 start buurtbemiddeling ook in Molenwaard. Er zijn nog wel vrijwilligers nodig.

“Ik word gek van die harde muziek bij de buren!”, “De hond van onze buren blaft de hele dag...”, “Waarom parkeren ze hun auto altijd bij ons op de stoep?” Iedereen kent wel iemand die last heeft van zijn/haar buren. En soms is de twijfel over wat je moet doen nog erger dan de overlast zelf. Want bel je de politie, dan komt het ‘nooit meer goed’ met de buren. Maar niks doen is ook geen optie. Gelukkig is er voor een situaties een bemiddelend alternatief: buurtbemiddeling.

Burgemeester Dirk van der Borg: “Buurtbemiddeling past zó bij Molenwaard: dichtbij en persoonlijk! Ik kan me voorstellen dat heel wat Molenwaarders er een uitdaging in zien om een steentje bij te dragen aan de leefbaarheid in hun buurt. En natuurlijk hoop ik dat ze zich snel aanmelden, want buurtbemiddeling valt of staat met vrijwilligers.”

Wat is buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling helpt buren om conflicten op te lossen. Getrainde vrijwilligers, de buurtbemiddelaars, luisteren naar het verhaal van allebei de partijen. Buurtbemiddelaars proberen de partijen weer aan de praat te krijgen en hen zelf een oplossing te laten bedenken. Een oplossing die partijen zelf bedacht hebben, is vaak ook voor beide partijen aanvaardbaar. Zo is bovendien de kans kleiner dat een probleem zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Buurtbemiddelaar, iets voor jou?

De gemeente is op zoek naar vrijwillige Buurtbemiddelaars. Via gesprekken helpen zij buren die er samen niet uitkomen. Als buurtbemiddelaar ben je neutraal. Je gaat met beide partijen om de tafel. Luistert naar de standpunten, Molenwaard. Dichtbij. Digitaal. Persoonlijk. zonder te oordelen. Buurtbemiddelaars beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. Je kunt onbevooroordeeld luisteren en in een conflict onpartijdig blijven.

Buurtbemiddelen is boeiend, nuttig en afwisselend vrijwilligerswerk. Je kunt zelf je tijden plannen: gemiddeld een paar (avond)uren per maand. Je krijgt een uitgebreide training in het voeren van bemiddelingsgesprekken. Daarnaast zijn er geregeld bijeenkomsten met collega-bemiddelaars om ervaringen uit te wisselen. Bemiddelaars worden zelf ook begeleid vanuit het project.

Waar kun je je aanmelden?

Stuur Buurtbemiddeling een kort mailtje met je gegevens (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.). voor meer informatie kun je bellen naar ElkWelzijn (0345 515 227) of kijk je op www.elkwelzijn.nl/Buurtbemiddeling .

Wanneer en hoe?

Buurtbemiddeling is vooral geschikt in gevallen van geluidsoverlast, overlast door huisdieren, problemen met de erfafscheiding, rommel in het trappenhuis enzovoort. Het voordeel van buurtbemiddeling is dat buren samen werken aan het oplossen van een conflict voordat het uit de hand loopt. Zo kunnen de buren voortaan prettig met elkaar omgaan wat ook goed is voor de leefbaarheid in de hele wijk.

Meer informatie:

www.elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling